Suma strânsă: 5000 LEI
Suma target: 10000 LEI
Irina Leca
Orice lucru pe care îl faci are nevoie, pe lângă mâini pricepute, de unelte bune. Dacă ai pe mână o gospodărie, te apuci să-ți faci un atelier întreg. Iar când îți sufleci mânecile să readuci la viață zeci de clădiri abandonate dintr-un oraș, ai nevoie de un loc unde să poți gândi, meșteri, plănui, dar mai ales arăta și dezbate. Un loc a cărui existență să nu depindă de voința politică, pentru că ce ți se dă, ți se poate și lua. Am învățat asta în 15 ani de când lucrez în protejarea patrimoniului, ba în ONG-uri, ba la stat și, de 5 ani, în Băile Govora.
Cu acest gând în minte și cu zecile de clădiri istorice abandonate din Govora pentru care gândim scenarii la Studiogovora, am cumpărat o clădire abandonată - o centrală termică din 1968, care stă nefolosită de mai bine de 10 ani. Aici vrem să arătăm cum vedem noi că ar trebui revitalizate clădirile, treptat, împreună cu comunitatea, testând scenarii și învățând împreună ce merge și ce nu. Lucrăm la un laborator pentru patrimoniul din Govora, dotat cu o bibliotecă de materiale istorice și atelier de restaurare, unde să oferim consiliere și să gândim viitorul clădirilor vechi. Dar mai ales vrem să oferim un exemplu de bune practici de reconversie, lucrând direct pe una dintre zecile de clădiri abandonate din Govora.
De ce Govora Heritage Lab?
O clădire cu o astfel de funcțiune este o nevoie locală și regională pe care am văzut-o crescând peste tot prin țară, dar mai ales la Govora. Ea este utilă în lipsa de capacitate a autorităților locale de a înțelege și proteja valorile fondului construit, de a traduce reglementările de urbanism într-un limbaj accesibil și de a sprijini rezidenții să păstreze specificul local valoros al clădirilor lor prin instrumente fiscale sau consiliere. Toți pașii făcuți până acum de noi - punerea în siguranță a Vilei Ivanovici, restaurarea Foișorului interbelic, discuțiile cu proprietarii de clădiri vechi și, mai recent, publicarea Ghidului de bune practici, ne-au făcut să credem cu tărie că un centru dedicat patrimoniului local va schimba fața orașului și va contribui decisiv la restaurarea clădirilor, aducând aproape și implicând comunitatea, autoritățile și turiștii în utilizarea lor, astfel încât ele să fie relevante pentru nevoile tuturor utilizatorilor stațiunii.
Renovând centrala, creăm un spațiu unde putem depozita piesele valoroase recuperate din oraș, putem aduce meșteri pentru a le restaura cu unelte specializate, și mai ales putem dialoga cu oricine are nevoie de sfaturi sau vrea să contribuie la revitalizarea patrimoniului orașului.
Putem și dorim să facem noi ce nu pot sau nu vor să facă alții, inclusiv cei care au răspunderea și mijloacele să le facă. Iar pentru aceasta vă cerem vouă astăzi să ne sprijiniți. Mulțumim!