Valcea Forest Run Valcencele
a

Despre noi

Fundaţia Comunitară Valcea este o organizație apolitică, înființată în 2019, parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 18 fundaţii comunitare din țară. Pentru mai multe detalii, vizitaţi www.fundatiicomunitare.ro


Detalii amănunțite poți găsi oricând în rapoartele noastre anuale: link către rapoarte.

Rețeaua fundațiile comunitare

“Prima fundație comunitară a fost înființată în urmă cu 100 de ani, în anul 1914, în Cleveland, Statele Unite ale Americii. În prezent, sunt peste 2000 de fundații comunitare în orașe de peste tot în lume.

În România, fundațiile comunitare au apărut în 2008, prin lansarea Fundației Comunitare Cluj și a Fundației Comunitare Odorheiu Secuiesc. În 2020 există 19 fundații comunitare legal înființate, la București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Oradea, Ploiești, Bacău, Alba-Iulia, Mureș, Covasna, Odorheiu Secuiesc, Făgăraș, Brașov, Galați, Timișoara, Târgoviște, Buzău, Reșița și Râmnicu Vâlcea.

Dezvoltarea de fundații comunitare în România a fost inițiată de Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), care a promovat această idee începând cu anul 2006 și sprijină constant înființarea și funcționarea fundațiilor comunitare.

Din 2012, s-a înființat Federația Fundațiile Comunitare din România. Aceasta reprezintă interesele fundațiilor comunitare și își propune să ofere membrilor săi reprezentare la nivel național, acces la fonduri, educație și instrumente de dezvoltare.”

Înființare

Fundația Comunitară Vâlcea a intrat în familia fundațiilor comunitare din țară în august 2019, în urma unui proces care a durat aproximativ 18 luni.

Am început ca grup de inițiativă și am devenit, cu sprijinul consultanților ARC și al partenerilor RAF, o echipă. Suntem tineri profesioniști și am revenit la Vâlcea pentru a contribui la dezvoltarea locală, pentru a crea un spațiu care să răspundă nevoilor comunității și să arate că „se poate”!

Ne-am înființat în urma a 18 luni de muncă, pornind pe un drum frumos dar plin de provocări: ne-am format ca grup de iniţiativă, am organizat 4 evenimente de fundraising proprii, 8 evenimente în parteneriat cu alte organizaţii, 5 campanii pe Galantom şi una la Maratonul Sibiului, 4 întâlniri cu comunitatea vâlceană din Bucureşti şi Sibiu.

Conform Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii pentru a înfiinţa o fundaţie, este nevoie de un patrimoniu în valoare totală de cel puţin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundaţiei. Pentru a înfiinţa Fundaţia Comunitară Vâlcea şi a derula proiectele pe care ni le-am propus, am avut nevoie de un patrimoniu inițial de 208 000 de mii de lei. Dintre aceştia, aproximativ 110 000 au fost strânşi prin donaţii, sponsorizări şi evenimente de grupul de iniţiativă, iar restul de 104 000 au fost primiţi de la ARC – Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, prin proiectul de extindere al reţelei de Fundaţii Comunitare, finanțat de RAF – Romanian American Foundation.

Beneficiem în continuare de susţinerea şi experienţa celorlalte fundaţii comunitare din România, de ajutorul şi tutela celor de la ARC – Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, de parteneriatul cu RAF – Romanian American Foundation și cu Federația Fundațiilor Comunitare din România.


Misiunea noastră

Misiunea noastră este să fim un reper în societatea vâlceană, un partener dinamic care sprijină iniţiativele locale prin conectarea resurselor cu proiecte de dezvoltare a comunităţii. Ne propunem să servim toate comunităţile urbane şi rurale din județul Valcea, iar numărul de locuitori care pot beneficia de asistenţa şi programele Fundaţiei este estimat la 370.000 de persoane.

Vizunea noastră

Suntem aici pe termen lung pentru a deveni un motor al schimbărilor pozitive în comunitatea vâlceană – o comunitate curajoasă care își asumă proiecte de impact pentru fiecare copil, tânăr, adult și senior al județului.