Valcea Forest Run Valcencele
PROIECTE

“Paso Doble” Internet Bullying


Grup de Inițiativă VâlcencELE

Suma strânsă: 20090 LEI

Target: 25000 LEI

80%

Bullyingul pe internet înseamnă bullying prin folosirea tehnologiilor digitale. Se poate întâmpla pe rețelele de socializare, pe platformele de schimb de mesaje, platformele de jocuri și pe telefoanele mobile. Este vorba despre un comportament repetat cu scopul de a-i speria, înfuria sau umili pe cei vizați.

Unul dintre motivele pentru care fenomenul este îngrijorător este că adolescenții și copiii se simt mai în siguranță pe internet. „În pandemie, și-au transferat relațiile, identitatea, mare parte din viață în mediul ăsta online. Este mult mai real ce se întâmplă acolo decât ce se întâmplă în viața de zi cu zi”, explică Gabriela Dumitriu, psiholog clinician și psihoterapeut.  

• O treime dintre copiii care au participat la un studiu Salvați Copiii spun că au fost jigniți sau deranjați de către alte persoane, pe Internet.

• 20% dintre copiii români care au participat la acest studiu, publicat în 2022, au spus că li s-au cerut imagini cu ei nud.  

• Cazurile de „sextorsiune”, adică șantajul cu imagini intime, sunt în creștere la nivel mondial de ani de zile. Din octombrie 2021 până în martie 2023, 20 de adolescenți de sex masculin din SUA și-au luat viața, după ce au fost șantajați pe internet, au spus reprezentanții FBI. 

E mult mai ușor să identifici bullyingul în plan fizic, să descoperi agresorul și să iei măsuri. În cazul cyberbullyingului copiii și adolescenții pot avea probleme atunci când folosesc telefonul mobil acasă pe canapea și poate dura mult mai mult timp până când adulții din jur observă ceva.

Îngrijorați de amploarea fenomenului, un grup de tineri actori, scriitorul Cristi Nedelcu, regizorul Constantin Florescu și echipa teatrului Anton Pann au pus în scenă piesa Paso Doble care își propune să aducă în prim-plan impactul bullyingului pe internet asupra adolescenților și modalitățile de combatere a acestui fenomen.

Spectacolul este povestea întâlnirii dintre Amalia – o studentă la psihologie – și Lucia – o tânără internată într-un sanatoriu psihiatric. Amalia realizează un studiu despre persoanele cu tendințe suicidare. Astfel, ea se întâlnește cu Lucia care avusese o tentativă de sinucidere cauzată de faptul că fusese victima unei campanii de bullying.

Întâlnirea dintre cele două este un prilej ca fiecare să își pună întrebări despre propria viață, despre relațiile cu părinții, despre societate și despre sensul existenței.

Un spectacol despre alegerile pe care le facem și despre presiunea unei societăți tot mai alienate.

Buget initial – 25000 de lei. Pentru început vor fi puse în scenă 4 reprezentații ale piesei, cu un public estimat de 1000 de adolescenți și părinți. Contribuția susținătorilor Cercului de donatori va fi direcționată către comunicare, organizarea evenimentelor, transportul actorilor, decoruri. Dacă se strâng mai mulți bani, aceștia vor fi folosiți pentru pașii următori ai proiectului: ateliere de dezvoltare personală pentru adolescenți, grup suport pentru victime ale bullyingului pe internet.  


Ambasadorii proiectului